Manyetik Rezonans Tetkikler

Açık MR Nedir? Nasıl Çekilir?

Yüksek manyetik alanlı MR sistemleri kapalı MR sistemleri olarak da bilinir ve her iki tarafı açık olmakla birlikte tünel şeklindeki yapısı nedeni ile bazı kişilerde kapalı yer bunaltı hissi yaratabilir. Tedavi için MR tetkikinin kaçınılmaz olduğu durumlarda tanı için alternatif olarak Açık MR sistemleri kullanılmaktadır.

 

Açık MR, 3 tarafı açık geniş, daha ferah ve daha az gürültüdür. Kapalı alan korkusu veya kaygı dereceleri yüksek olan hastalarda, kilolu hastalarda, nefes darlığı çeken hastalarda, düz ya da başını yükseltmeden yatamayan hastalarda, iletişim güçlüğü çekilen çocuk hastalarda bu yönteme başvurulur. Array teknolojisi mevcut olan yeni nesil açık MR cihazı, beyin, servikal, lomber, toraks, tüm batın, el bileği, diz, dirsek, omuz ve kalça gibi organların çekimini yapar.

NEDEN AÇIK MR?

Açık MR sistemleri kapalı sistemlere göre daha düşük manyetik alana sahip olmakla birlikte yeni geliştirilen çok kanallı özel sarmal (coil) yapısı ile tüm vücut alanlarının görüntülenmesi mümkündür. Özel “C” şeklindeki yapısı ile kapalı ve dar tünel sisteminin sınırlarını ortadan kaldırır. Bu sayede rahat ve konforlu bir tetkik ortamı sağlarken gelişen teknoloji sayesinde yüksek kalitede tanısal görüntülemeyi de mümkün kılar.

Hastalar kapalı alan korkusu yaşamadan tetkik sürelerine daha kolay uyum gösterebilirler.


Açık MR sistemleri daha sessizdir ve bir tarafı açık yapısı sayesinde hasta ile temas halinde olmak mümkündür.

Hastaların yanında yakınları bulunabilir ve onlarla konuşarak ve rahatlatarak çoğu kez uyutmaya gerek kalmadan tetkik yapılabilir.


Özellikle obez hastalar kapalı MR sistemlerine göre daha kolay tetkik edilebilmektedir.