Manyetik Rezonans Tetkikler

MR Nedir? Nasıl Çekilir?

Yüksek manyetik alanlı Emar (MR) sistemleri iki tarafı açık tünel benzeri cihazlardır ve dış manyetik alan genel olarak 1.5 Tesla mıknatıs gücündedir. Yüksek doku çözünürlüğü sayesinde tanısal görüntülemede son derece önemli ileri görüntüleme yöntemidir.

 

Emar (MR) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), vücutta ayrıntılı resimler oluşturmak için güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bilgisayarın kullanıldığı bir testtir. Emar sıklıkla hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılır. Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.

Emar (MR) neden çekilir ? ne kadar sürer ?

Emar (MR), bir hastalığı veya hasarı tespit etmeye ve bir tedavinin etkinliğini izlemeye yardımcı olur. Vücudun farklı bölgeleri Emar ile görüntülenebilir. Yumuşak dokular ve sinir sistemi ile ilgili sorunları değerlendirmek için özellikle yararlıdır.

 

Hızlı çekim teknikleri ile bu sistemlerde tetkik süreleri kısalmaktadır. Hızlı sekans teknikleri ile nefes tutularak kısa sürede incelemeler yapılabilmekte ve harekete bağlı görüntü bozulmaları önlenmektedir.

 

Kapalı Emar (MR) sistemlerinin en diğer bir avantajı damardan ilaç verilerek yapılan incelemelerde saniyeler içinde alınan görüntülerde lezyonların zaman içindeki sinyal değişimi ile ayırıcı tanıya gidilebilmektedir. Yine hızlı özel çekim yöntemleri ile inme gibi ani gelişen rahatsızlıklarda ilk saatlerden itibaren erken tanıya ulaşılabilmektedir.